SSLmentor

Kvalitetni TLS/SSL sertifikati za veb stranice i internet projekte.

RENEW

RENEW

Višegodišnji SSL sertifikati

Od 2020. godine, sertifikati sertifikacionih tela ponovo uključuju SSL sertifikate važeće do 5 godina. Moguće je značajno uštedeti prilikom naručivanja višegodišnjih SSL sertifikata. Zbog postavljenih pravila i sigurnosti, komercijalni SSL sertifikati izdaju se samo na godinu dana (maks. 395 dana) i moraju biti obnovljeni pre isteka. Proces obnove, koji je besplatan, identičan je tzv. Reizdavanju SSL sertifikata, koje se vrši, na primer, kada privatni ključ nije dostupan.

Na osnovu zahteva kreatora internet pregledača (Apple, Google, Mozilla), od 1. septembra 2020. godine, SSL sertifikati izdaju se samo sa maksimalnim rokom važenja od 1 godine (ili 1 godinu + mesec). Iz ovog razloga, neophodno je obnoviti sertifikat za višegodišnje narudžbine pre isteka.

Višegodišnji SSL sertifikati

Prilikom naručivanja SSL sertifikata na 2 ili više godina, u prvoj fazi se izdaje sertifikat sa važenjem od 1 godine + mesec (395 dana). Važenje narudžbine se postavlja prema broju naručenih godina. Sertifikat uvek morate obnoviti pre isteka.

Višegodišnji SSL sertifikati

Kako obnoviti SSL sertifikat

Obnova SSL sertifikata je BESPLATNA tokom važenja narudžbine. Već 30 dana pre isteka, biće moguće izvršiti obnovu u administraciji SSLmentor u detaljima sertifikata. Obaveštenja putem e-pošte se šalju o potrebi obnove 30 i 10 dana pre isteka. Ako klijent ne obnovi, SSL sertifikat ističe i neće biti važeći.

Ako klijent ne obnovi SSL sertifikat, sertifikat ističe i veb lokacija na HTTPS neće raditi!

Sertifikat takođe možete besplatno obnoviti u bilo kom trenutku tokom važenja narudžbine. To je tzv. Reizdavanje SSL sertifikata i može se izvršiti u Kontrolnom panelu - Detalji narudžbine. Obnovljeni SSL sertifikat ponovo će biti izdat na 1 godinu i jedan mesec, ili do kraja naručenog perioda.

Česta pitanja o obnovi

Da li je potrebno generisati novi zahtev (CSR)?
Nije neophodno, možete koristiti isti zahtev kao na početku narudžbine i samo zameniti izdati sertifikat na serveru. Ali uvek se uverite da takođe imate originalni privatni ključ!
Međutim, iz tačke gledišta sigurnosti i "najboljih praksi", preporučuje se generisanje novog privatnog ključa i zahteva za sertifikat.

Da li se vrši potpuna verifikacija podnosioca zahteva?
Da, prilikom obnove sertifikata, ponovo se potvrđuje postojanje domena i sertifikaciono telo mora verifikovati podnosioca zahteva. Međutim, sertifikaciona tela imaju svoje procedure u kojima je neka verifikacija korporativne validacije pojednostavljena.

Da li se originalni SSL sertifikat opoziva?
NE, originalni SSL sertifikat se ne opoziva već ističe.

Šta se dešava ako ne obavim OBNOVU?
Ako ne obnovite, SSL sertifikat će isteći i neće biti važeći.

Nazad na Pomoć
Pronašli ste grešku ili vam nešto nije jasno? Pišite nam!

CA Sectigo
CA RapidSSL
CA Thawte
CA GeoTrust
CA DigiCert
CA Certum